Projekt Aglomeracija Požega predstavljen na uvodnoj konferenciji za medije

8. travnja, 2020

Ključni aspekti, benefiti i faze Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega, čiji je glavni cilj poboljšanje životnog standarda i zaštite okoliša na području Požeštine, predstavljeni su 10. ožujka u prostorijama HGK u Požegi.

Projekt vrijedan 167 milijuna kuna predstavili su direktor tvrtke Tekija d.o.o. Anto Bakić dipl. ing. i Mile Beslić dipl. ing., rukovoditelj sektora razvojno-tehničkih poslova Tekije te gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić. Direktor Tekije Anto Bekić predstavio je važnost Tekije za život i prosperitet stanovnika i grada Požege te je pohvalio napore i nastojanja zaposlenika koji su pripremili potrebnu dokumentaciju i koji će iznijeti realizaciju projekta.

Rukovoditelj sektora razvojno-tehničkih poslova Tekije Mile Beslić predstavio je sve aspekte projekta, od faza i trajanja preko izvođača do ukupnih troškova i specifičnih stavki. Istaknuo je kako je riječ o opsežnom i organizacijskom zahtjevnom pothvatu koji obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda.

Predmetni radovi projekta Aglomeracija Požega stvorit će sustave za poboljšanu odvodnju te će unaprijediti procese pročišćivanja otpadnih voda. Radovi su podijeljeni u tri grupe, a sastoje se od izgradnje vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac. Uz izgradnju mreža u gradu i okolnim naseljima projekt podrazumijeva i izgradnju suvremenog i sofisticiranog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog preko 60 milijuna kuna.

Planirani završetak radova i testnog rada uređaja te puštanje sustava u operativni pogon je sredina 2023. godine.

 

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.